Bron- en contactonderzoek vergt veel werk

NOS / 20-05-2020 – De briefing in de Tweede Kamer gaat verder over het werk van de GGD’s. Het opschalen van het aantal testen is niet eens de grootste klus waar we nu voor staan, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw. Veel werk gaat zitten in het bron- en contactonderzoek. Als een patiënt positief wordt getest op corona gaat de GGD na met welke andere mensen deze persoon meer dan 15 minuten echt contact gehad. Deze mensen worden gewaarschuwd.

Dit werk is arbeidsintensief en daardoor moet het aantal fte’s worden uitgebreid, zegt De Gouw. Uiteindelijk zijn er in september in het slechtste scenario 2960 fte’s nodig. De GGD’s hebben al contact met veel mensen die dit werk zouden kunnen doen, ze moeten alleen nog specifiek opgeleid worden. In noodgevallen wil de GGD binnen 24 uur kunnen opschalen naar 3200 fte, bijvoorbeeld bij een plotselinge grote uitbraak van het virus. Nu is het aantal fte’s nog 500.

Daarnaast worden er vrijwilligers gezocht die patiënten en anderen kunnen helpen met de nazorg, bijvoorbeeld als zij erg opzien tegen de thuisquarantaine waar zij zich aan moeten houden. De GGD is overigens niet de enige instantie die testen uitvoert. Ook ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen doen dit.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *